domov_o
Domov Pogosta vprašanja

Koliko časa potrebujete za tisk, če vam vse potrebne materiale dostavimo še danes?

Če ste se odločili za digitalni tisk, vam lahko v veliki večini izdelavo zagotovimo že v 24 urah. Na splošno je hitrost izdelave odvisna od naklade, vrste in zahtevnosti tiska, v nekaterih primerih pa je poleg samega tiska in priprave potreben še čas za sušenje, stabilizacijo barve ipd. Čas tiska lahko zato natančno določimo šele na podlagi konkretnega povpraševanja.
Že zdaj pa vam lahko zagotovimo, da se v zares nujnih primerih ne oziramo na osemurni delovnik in storimo vse mogoče, da svoje izdelke zanesljivo dobite takrat, ko jih najbolj potrebujete.

Imajo posamezne vrste tiska tudi minimalne naklade?

Pri vseh vrstah tiska vam z veseljem naredimo tudi po en sam izdelek. Vendar tu velja splošno pravilo: višja naklada – nižja cena. Poleg količinskih popustov so razlogi za to predvsem fiksni stroški različnih priprav za tisk, ki pa pri večjih nakladah nimajo tako velikega vpliva na ceno posameznega izdelka. Izjema je le digitalni tisk, kjer priprava za tisk ni potrebna.

Nam lahko izdelke tudi dostavite?

Vsem svojim strankam ponujamo brezplačno dostavo v Ljubljani in bližnji okolici, v bolj oddaljene kraje pa ob doplačilu.

Kam se lahko tiska na majico?

P_4669d181a5

Kaj pomenijo naslednje postavke v vaši ponudbi: tisk 2/2, tisk 4/4, tisk 2/0 ...?

Te postavke označujejo število barv na tiskarsko polo. Prva številka označuje število barv tiska na prvi strani, druga številka pa na drugi strani tiskarske pole. Oznaka »tisk 4/4« tako pomeni polnobarvni tisk (full colour) na obeh straneh.

Kako naj vam pripravimo datoteke za tisk?

Datoteke lahko pripravite v programskih okoljih Windows (PC), Linux (PC) ali Unix (Macintosh).

Izdelane so lahko v grafičnih programih, kot so Adobe Illustrator, Corel Draw, Page Maker, Free Hand, Quark Xpress, Adobe Photoshop, Adobe InDesign ipd.

Najprimernejša formata datotek za tisk sta PDF in PS (PostScript).

Pri izdelavi datotek je pomembno, da upoštevate tudi dodatke za porezavo (3 mm) in da barve vseh elementov shranite v barvni shemi CMYK. Grafične elemente lahko po želji definirate tudi po barvni lestvici Pantone.

Resolucija fotografij naj bo 300 dpi.

Črne elemente (npr. besedilo) na barvnem ozadju postavite čez ozadje (overprint), ostali elementi pa naj vsebujejo prekrivanje, ki se določa glede na vrsto tiska.

Datoteka mora vsebovati dodatek za porezavo, oznake za razrez in pasarje.

Kaj je PDF-format?

Poleg preproste uporabe pri pripravi datotek za tisk je ena od prednosti PDF-zapisa tudi do desetkrat manjši podatkovni prostor, ki ga ta zavzame. PDF-dokumente izdelamo s pomočjo programa Adobe Acrobat Distiller, ki kakršnokoli datoteko pretvori v PDF-format.

Kaj je format PostScript?

Večina grafičnih programov ponuja možnost zapisa datotek v formatu PostScript.
Prednost takšnega zapisa je predvsem kompatibilnost in prilagodljivost programskim orodjem in opremi, ki se uporabljajo ob pripravi za tisk.

Kaj je barvna lestvica Pantone?

Barvna lestvica Pantone je ena od najbolj uporabljanih barvnih lestvic; pri njej so posamezne barve in barvni odtenki označeni s številkami.

Kaj pomenita »overprint« in »prekrivanje«?

»Overprint« pomeni popolno prekrivanje neke barve z drugo. To je mogoče le s črno barvo, saj je le ta dovolj močna, da lahko povsem prekrije barve ozadja. Tipičen primer overprinta so črna besedila, napisana prek fotografij ali grafičnih elementov.

»Prekrivanje« se uporablja pri vseh ostalih barvah, ki niso dovolj močne, da bi popolnoma prekrile ozadje. Zato pod takšnimi elementi puščamo belo podlago, videz celote brez belih robov pa dosežemo z minimalnim prekrivanjem ozadja na mestih stika.

Kaj pomeni »oznaka za razrez«?

Oznake za razrez so črtice, ki označujejo linije razreza (npr. rob strani).

Kaj so »pasarji«?

Pasarji so oznake za porezavo.

Lahko pred tiskom vidim poskusni odtis?

Pred začetkom tiska vedno naredimo poskusni odtis, ki ga lahko vi ali vaši oblikovalci pregledate in potrdite.

Kaj pomeni CMYK?

CMYK je kratica za barvno shemo, ki je najprimernejša za tisk. Sestavljajo jo štiri barve, iz katerih se pri tisku reproducira celotni barvni spekter: Cyan (svetlo modra), Magenta (rdečkasta), Yellow (rumena) in Key (črna). Ker računalniški monitorji in tiskalniki uporabljajo drugo barvno shemo (RGB), je treba vse datoteke pred oddajo v tisk spremeniti v CMYK.

Kaj pomenita »živi rob« in »dodatek za porezavo«?

»Živi rob« pomeni, da površina odtisa sega povsem do roba tiskovine. Ker povsem natančno obrezovanje brez pojavljanja belih robov ni mogoče, se pri tem vedno upošteva še 3 milimetre »dodatka za porezavo«.

[Form faq not found!]
faq
galerija
www.pornclipsonline.net