domov_o
Domov NAŠ PROGRAM Lasten razvoj Kolekcija "So Slovenian"

Kolekcija "So Slovenian"

3-raketa---spredaj 7-lipica---spredaj

 

Naša tiskarna je z znano oblikovalko Ljubico Čehovin Suno pripravila majice na temo "So Slovenian" (v prevodu: Tako slovensko). Gre za serijo spominkov s simbolnimi podobami slovenskega značaja.

 

 

Vsak motiv je predstavljen z enobarvno grafično ikono in ima svojo številko, spremlja ga enciklopedijsko besedilo v slovenskem in angleškem jeziku oz. kratek opis in pomen tega simbola v slovenski kulturni dediščini. Gre v bistvu za opis identitete z namenom spodbuditi patriotizem pri mladi generaciji, istočasno pa ponuditi motive kot spominke za turiste ali kot darila gostom.

 

KOLEKCIJO SESTAVLJAJO:

 

- Kekec, številka 1

1-kekec---spredaj1-kekec---zadaj

KEKEC je slovenski literarni lik, ki izbirno nastopa v delih Josipa Vandota. Kekec je pogumen, neustrašen in prijazen pastirček, ki na visokogorskih pašnikih doživi marsikaj zanimivega. Medtem ko se njegova čreda ovac in goved mirno pase, se on sprehaja in raziskuje po travnikih in poteh.

 

 

- Kozolec, številka 2

2-kozolec---spredaj2-kozolec---zadaj

KOZOLEC je po navadi lesena, s strani odprta stavba za sušenje žita in trave, značilna za slovensko podeželje in arhitekturo. Kozolce delimo na enojne in dvojne (toplar). Približno 80% vseh kozolcev najdemo v Sloveniji. Najdemo pa jih tudi na zahodu Italije in jugu Avstrije, saj tam živi slovenska manjšina.

 

 

- Rdeča raketa, številka 3

3-raketa---spredaj3-raketa---zadaj

"Jaz sem rdeča raketa,
vžigam se in gorim in ugašam.
Joj, jaz v rdeči obleki!
Joj, jaz s srcem rdečim!
Joj, jaz z rdečo krvjo!..."

                                     Srečko Kosovel

Posvečeno slovenskemu jeziku in vsem slovenskim pesnikom!

 

 

- Aljažev stolp, številka 4

4-triglav---spredaj4-triglav---zadaj

ALJAŽEV STOLP je najvišje ležeče gorsko zavetišče v Sloveniji. Nahaja se na Triglavu (2864 metrov). Skupaj z vrhom predstavlja najprepoznavnejši simbol slovenstva.

 

 

- Človeška ribica, številka 5

5-ribica---spredaj5-ribica---zadaj

ČLOVEŠKA RIBICA, tudi močeril ali proteus (znansetveno ime Proteus anguinus) je dvoživka, ki živi v podzemnih vodah Dinarskega krasa, je edini jamski vretenčar v Evropi. Močeril je dinarski endemit, črni močeril pa je ožji, verjetno belokranjski endem. Proteus je simbol slovenske naravne dediščine.

 

 

- Edvard Rusjan, številka 6

6-strel---spredaj6-strel---zadaj

PIPISTREL - tradicija letalstva v Sloveniji: Edvard Rusjan (1886-1911), slovenski konstruktor in pilot, je bil prvi slovenski letalec. Prvič je poletel 25.11.1909 z dvokrilnim letalom lastne konstrukcije EDA I; Ivo Boscarol, slovenski letalec, državni prvak v letenju z ultralahkomi letali, nosilec dveh državnih hitrostnih rekordov. Leta 1987 je ustanovil prvo zasebno tovarno letal v Sloveniji.

 

 

- Lipicanec, številka 7

7-lipica---spredaj7-lipica---zadaj

LIPICANEC je pripadnik pasme konjev, vzrejene v Lipici. Pasma je bila osnovana v letu 1580 na slovenskem Krasu, v takratni Habsburški monarhiji. Lipicanec je eden od slovenskih simbolov.

faq
galerija
www.pornclipsonline.net