Brnčičeva ulica 31, 1231 Ljubljana – Črnuče – E-naslov: tkbm@tkbm.si – telefon: 059 073 600

SLO / EN

TISKARNA T.K.BM.

POGOSTA VPRAŠANJA

Če ste se odločili za digitalni tisk, vam lahko v veliki večini izdelavo zagotovimo že v 24 urah. Na splošno je hitrost izdelave odvisna od naklade, vrste in zahtevnosti tiska, v nekaterih primerih pa je poleg samega tiska in priprave potreben še čas za sušenje, stabilizacijo barve, ipd. Čas tiska lahko zato natančno določimo šele na podlagi konkretnega povpraševanja.

Že zdaj pa vam lahko zagotovimo, da se v nujnih primerih ne oziramo na 8-urni delovnik in storimo vse mogoče, da vaše izdelke zanesljivo dobite takrat, ko jih najbolj potrebujete.

Pri vseh vrstah tiska vam z veseljem naredimo tudi po en sam izdelek. Vendar tu velja splošno pravilo: višja naklada, nižja cena. Poleg količinskih popustov so razlogi za to predvsem fiksni stroški različnih priprav za tisk, ki pa pri večjih nakladah nimajo tako velikega vpliva na ceno posamičnega izdelka. Izjema je le digitalni tisk, kjer priprava za tisk ni potrebna.

Vsem našim strankam ponujamo brezplačno dostavo v Ljubljani in bližnji okolici, v bolj oddaljene kraje pa ob doplačilu.

Te postavke označujejo število barv na tiskarsko polo. Prva številka označuje število barv tiska na prvi strani, druga številka po na drugi strani tiskarske pole. Oznaka »tisk 4/4« tako pomeni polno barvni tisk (full colour) na obeh straneh.

Izdelane so lahko v grafičnih programih, kot so Adobe Illustrator, Corel Draw, Adobe Photoshop, Adobe InDesign, ipd.

Najprimernejši format datotek za tisk je PDF.

Pri izdelavi datotek je pomembno, da upoštevate tudi dodatke za porezavo (3 mm) in da barve vseh elementov shranite v CMYK barvni shemi. Grafične elemente lahko po želji definirate tudi po Pantone barvni lestvici.

Resolucija fotografij naj bo 300 dpi.

Črne elemente (npr. tekst) na barvnem ozadju postavite čez ozadje (overprint). Ostali elementi pa naj vsebujejo prekrivanje, ki se določa glede na vrsto tiska.

Datoteka mora vsebovati dodatek za porezavo, oznake za razrez in pasarje.

 

Poleg preproste uporabe pri pripravi datotek za tisk, je ena od prednosti PDF zapisa tudi do desetkrat manjši podatkovni prostor, ki ga ta zavzame. PDF dokumente izdelamo s pomočjo programa Adobe Acrobat Distiller, ki kakršnokoli datoteko pretvori v PDF format.

Večina grafičnih programov ponuja možnost zapisa datotek v PostScript formatu.

Prednost takšnega zapisa je predvsem kompatibilnost in prilagodljivost s programskimi orodji in opremo, ki se uporabljaja ob pripravi za tisk.

Pantone barvna lestvica je ena od najbolj uporabljenih barvnih lestvic, pri kateri so s posamezne barve in barvni odtenki označene s številkami.

»Overprint« pomeni popolno prekrivanje neke barve z drugo. To je mogoče le s črno barvo, saj je le ta dovolj močna, da lahko povsem prekrije barve ozadja. Tipičen primer overprinta so črna besedila napisana preko fotografij ali grafičnih elementov.

»Prekrivanje« se uporablja pri vseh ostalih barvah, ki niso dovolj močne, da bi popolnoma prekrile ozadje. Zato pod takšnimi elementi puščamo belo podlago, videz celote brez belih robov pa dosežemo z minimalnim prekrivanjem ozadja na mestih stika.

Oznake za razrez so črtice, ki označujejo linije razreza (npr. rob strani)

Pasarji so oznake (križec v krogcu), s pomočjo katerih tiskarske pole natančno vpnemo v tiskarski stroj.

Pred začetkom tiska vedno naredimo poskusni odtis, ki ga vi ali vaši oblikovalci lahko pregledate.

CMYK kratica za barvno shemo, ki je najprimernejša za tisk. Sestavljajo jo štiri barve iz katerih se pri tisku reproducira celotni barvni spekter: Cyan (svetlo modra), Magenta (rdečkasta), Yellow (rumena) in Key (črna). Ker računalniški monitorji in tiskalniki uporabljajo drugo barvno shemo(RGB), je potrebno vse datoteke pred oddajanjem v tisk spremeniti v CMYK.

»Živ rob« pomeni, da površina odtisa sega povsem do roba tiskovine. Ker tako natančno obrezovanja brez pojavljanja belih robov ni mogoče, se pri tem vedno upošteva še 3 milimetre »dodatka za porezavo«.

Niste prepričani, katero vrsto storitve potrebujete?
Z veseljem vam bomo svetovali.